15 de gener 2015

Llimona, escultor



Visitant l’exposició sobre l’escultor Llimona en el Museu Europeu d’Art Modern, m’he retrobat amb escultures familiars per mi. Aquest escultor que va néixer el 1864 i mori el 1934 va deixar la seva  empremta artística en molts indrets de Barcelona, ben coneguts per tothom qui estimi aquesta ciutat: a la plaça Catalunya, al Parc de la Ciutadella, a l’escalinata de l’Ajuntament, davant dels palaus firals a Montjuïc, amb l’estàtua de Ramon Berenguer IV o el monument al Dr. Robert, actualment a la Plaça Tetuan,  i a tants llocs...
Possiblement es menys coneguda la seva producció artística en monuments funeraris, dels que hi ha mostres a Montjuïc, al cementiri d’Arenys, al de Figueres i fins i tot lluny de Catalunya, a Cantàbria, a Extremadura o a Argentina, per exemple.
Alguns episodis desafortunats a la seva vida, com la mort ben joves de la seva dona i de la filla gran li van atorgar un caràcter introspectiu i pessimista, remarcat a mes per una salut delicada que el va acompanyar durant la seva vida.
Les seves obres tenen una bellesa etèria i delicada, sensual en el cas de les reproduccions femenines i idealitzada en el de les masculines.
Us deixo algunes fotografies meves d’escultures signades per aquest gran escultor.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Visitando la exposición sobre el escultor Llimona en el Museo Europeo de Arte Moderno, me he reencontrado con esculturas familiares para mí. Este escultor que nació en 1864 y murió en 1934 dejó su huella artística en muchos lugares de Barcelona, bien conocidos por todos quienes amen esta ciudad: en la Plaza Catalunya, en el Parque de la Ciudadela, en la escalinata del Ayuntamiento, delante de los palacios feriales de Montjuïc, con la estatua de Ramón Berenguer IV o el monumento al Dr. Robert, actualmente en la Plaza Tetuán y en tantos lugares...
Quizás es menos conocida su producción artística en monumentos funerarios de los que hay muestras en el de Montjuïc, en el de Arenys, en el de Figueres, y también lejos de Catalunya, en Cantabria, en Extremadura o en Argentina, por ejemplo.
Algunos episodios desafortunados de su vida como la muerte temprana de su esposa y de su hija mayor, le otorgaron un carácter introspectivo y pesimista, remarcado además por una salud delicada que le acompañó durante su vida.
Sus obras tienen  una belleza etérea y delicada, sensual en el caso de las reproducciones femeninas, e idealizada en el de las masculinas.
Os dejo algunas fotografías mías de esculturas firmadas por este gran escultor.




 













En aquesta fotografía del taller de l'escultor,
la persona de mes a la dreta era el meu avi per part
de mare.

En esta fotografía del taller del escultor,
la persona de más a la derecha era mi abuelo materno.
 

1 comentari:

Anònim ha dit...

SE ECHABAN DE MENOS LOS POST DE ESTE BLOG. ANIMO Y A SEGUIR ESCRIBIENDO.

xosé manoel