06 d’abril 2013

Meliès, la magia del cinema


Poques persones a qui els agradi el cine, deuen saber qui va ser George Mèlies.

Als qui ho vulguin saber, els recomanaria que visitin l’exposició que amb el nom de  “La màgia del cinema” es va inaugurar ahir a Caixa Fòrum de Barcelona, dedicada a aquest precursor del cinema de fantasia actual.

Per definir el que hi  poden trobar en aquesta exposició, de la pel·lícula de presentació que es pot veure al començament del recorregut,  destacaria una frase d’en Mèlies, adreçada a un nen que se’l mirava amb ulls com a plats:

“Si vols saber de què està fet el mon dels somnis, mira al teu voltant”

I amb un  gest ampli li ensenyava les instal·lacions del teatre Robert Houdin, a on Mèlies va construir el seu estudi de cine.

No se si aquesta frase va ser una realitat històrica,  però s’hi escau perfectament al concepte del cinema de fantasia. Les tècniques de rodatge i les facilitats introduïdes pels canvis tecnològics han modificat molt les formes de fer cinema des d’aquells temps i ara contemplem amb ulls encuriosits aquells aparells i les maneres de crear escenes de la època, coses que avui en dia es fan mitjançant potents ordinadors.

Tot i així, si llegiu alguns dels seus apunts que estan exposats, veureu que la formulació de les idees, la guionització, la organització de la trama,  l’aplicació de l’ull de l’artista i el seu criteri per fer emergir una obra destinada a produir emocions als espectadors, això no ha canviat tant.

Potser al contemplar l’exposició, us podreu adonar que en aquells anys, finals del segle XIX i principis del XX, tot estava adornat d’una candidesa, d’una ingenuïtat i d’una frescor a la que avui en dia no estem acostumats. No es que la humanitat hagués estat a resguard de la crueltat de les guerres o de les insidies derivades de les passions humanes, tot i que en aquells moments encara no s’havien produït els grans desastres bèl·lics i les penúries que assolaren el segle XX.

Es tracta simplement que hi havia moltes coses a descobrir i aquest era un terreny propici per a esmolar la imaginació.

Mèlies va morir el 1938, desprès d’haver-se arruïnat i subsistint pràcticament de la caritat, com els ha passat a molts precursors.  Va transmetre un immens legat del que encara avui en dia s’aprofiten els professionals del cinema, com van deixar pales alguns que ahir eren presents a la inauguració de l’exposició.