24 de juliol 2011

Noruega o l'assassí en el pais del seny?

No es que en sàpiga massa sobre els ciutadans dels països nòrdics. De fet, em sembla que no en conec personalment a cap i tot el que en se d’aquelles societats em ve a traves de la lectura de llibres, diaris i fins i tot alguna pel·lícula. Be, tocant les pel·lícules,  les de l’Ingmar Bergman ens mostraven unes escenes d’aquells països que en l’edat que les vaig veure em semblaven com a escenes venusianes.

La imatge que en tinc però era la d’una gent assenyada, treballadora amb una certa tendència a la introspecció, justificable per mi tenint en compte que habiten unes zones de paisatges idilics de forta duresa climàtica. També tenia l’idea de que son socialment avançats, tolerants i compromesos amb el respecte al medi ambient i amb uns dels millors resultats del mon en matèria d’educació i formació. De fet, a les converses tertulianes, quan es tractava de posar un model de com enfocar molts temes, sempre algú sortia amb ”això els suecs (o els danesos, o el noruecs) si que ho saben fer be, allà es un altre historia...”

 Aquesta imatge em va començar a canviar tot just en afeccionar-me a llegir novel·la negre escrita per autors escandinaus, com en Henning Mankell, la Asa Larsson, la Camilla Lackberg o el propi Stieg Larsson i la seva trilogia Millenium. A mesura que llegia llibres d’aquests escriptors, se m’obria un mon ple de personatges obscurs  pertanyents o vinculats a aquells països, ben retratats literàriament amb trets de gran duresa, maltractadors, traficants de drogues, paramilitars, ultradretans, pederastes, en fi tot del mes granat de les misèries humanes.

 Tot i així, encara pensava que la imatge literària tenia que oferir un panorama truculent i per tan exagerava la nota. Des d’ahir me’n adono que no es exageració.

 Una vegada mes el  cor em dol per la facilitat amb que algú pot fer-se amb un instrument per segar la vida de tanta gent innocent. Algú que es manifesta en contra del islamisme i ho demostra matant adolescents de 13 anys!! I que al damunt el causant encara digui que era atroç però necessari!!??

1 comentari:

J.B.Domenech ha dit...

Ala fi no hia tanta diferensia entre uns i altres depenen del punt del mon hon siguis.